Abilități de gândire critică

08.04.2022

Se solicită profesorilor să fie "pregătiți pentru viitor" sau se spune că trebuie să predăm "pentru locuri de muncă care încă nu există". Acestea sunt afirmații puternice. În același timp, în sistemul de învățământ profesorilor li se induce ideea că trebuie să schimbe drastic ceea ce fac. Deci, apare întrebarea cum planificăm educația pentru o piață a muncii necunoscută sau nevoi necunoscute? Răspunsul meu: Nu putem prezice locurile de muncă, dar oricare ar fi acestea, elevii vor trebui să gândească critic pentru a le face. Așadar, treaba noastră a profesorilor este să ne învățăm elevii CUM să gândească, nu CE să gândească.

Abilități esențiale pentru gândirea critică

În rolul meu actual de profesor, promovez utilizarea instrumentelor din secolul 21 și, mai important, abilitățile de gândire. Câteva abilități esențiale care stau la baza gândirii critice sunt:

  • Abilități de comunicare și informare
  • Abilități de gândire și de rezolvare a problemelor
  • Abilități interpersonale și auto-direcționale
  • Abilități de colaborare

Aceste patru elemente sunt abilități de care elevii vor avea nevoie în orice domeniu și în toate nivelurile de educație. De aici răspunsul meu la întrebare. Trebuie să ne învățăm elevii să gândească critic și pentru ei înșiși.

Unul dintre scopurile educației este de a pregăti elevii să învețe prin descoperire. Oferirea de oportunități de a exersa gândirea critică va ajuta elevii să analizeze gândirea altora și să examineze logica celorlalți. Înțelegerea celorlalți este o abilitate esențială în colaborare și în viața de zi cu zi. Gândirea critică va permite elevilor să facă mai mult decât să memoreze cunoștințele.

Întreabăm întrebări

Puneți întrebări serioase pentru a permite răspunsuri cu un raționament sănătos. Apoi, folosiți termeni esențiali în conversație și comunicare pentru a modela gândirea elevilor. Răspunsurile rapide duc adesea la foarte puține cuvinte și nici o implicare, care sunt abilități pe care nu vrem să le promovăm.

Când puneți întrebări elevilor și ei oferă o soluție, încercați câteva dintre întrebările următoare pentru a promova o gândire suplimentară:

  • Ați putea detalia în continuare acest punct?
  • Poți exprima acest punct într-un alt mod?
  • Îmi poți da o exemplificare?
  • Îmi dai un exemplu?
  • Oferă-mi mai multe detalii?
  • Ai putea fi mai concret?
  • Trebuie să luăm în considerare un alt punct de vedere?
  • Există o altă modalitate de a privi această întrebare?

Utilizarea abilităților de gândire critică ar putea fi văzută ca o schimbare în paradigma predării și învățării. Implicarea în educație va spori colaborarea dintre profesori și elevi. De asemenea, va oferi elevilor o modalitate de a reuși chiar dacă ar trebui să o ia de la capăt cu instruirea.

© 2019 Marius: blog de călătorii. Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți