Comunicarea
Abilitățile de comunicare eficiente sunt fundamentale pentru succesul în multe aspecte ale vieții. Multe locuri de muncă necesită abilități puternice de comunicare. De asemenea, persoanele cu abilități bune de comunicare se bucură de obicei de relații interpersonale mai bune cu prietenii și familia, colegii .
Comunicarea este un proces în două sensuri. Ea implică atât modul în care trimitem mesaje, cât și modul în care primim mesaje. În general, există patru domenii principale ale abilităților de comunicare pe care majoritatea dintre noi ar trebui să le practice pentru a îmbunătăți felul în care comunicăm. Acestea sunt: ascultarea, comunicarea non-verbală, conștientizarea si abilitatea de a adresa intrebari .

Învață să asculți
A învăța să asculți înseamnă nu numai să fii atent la cuvintele rostite, ci și la modul în care acestea sunt rostite și la mesajele non-verbale trimise impreună cu ele. Înseamnă să acorzi atenția deplină persoanei care vorbește și să te concentrezi cu adevărat la ceea ce spune dar și la ceea ce nu spune. Ascultătorii buni folosesc tehnicile de clarificare (întrebări deschise și non-agresive) și reflexia (oglindire și parafrazare) tocmai pentru a confirma că au înțeles ce a spus cealaltă persoană și pentru a evita orice confuzie.
Comunicarea non-verbală
O mare parte din orice mesaj este comunicat non-verbal. Unele estimări sugerează că acest lucru poate reprezenta până la 80% din comunicare.
Există multe tipuri diferite de comunicare non-verbală.
- Mișcări ale corpului: gesturi de mână sau încuviințarea sau scuturarea capului.
- Postura sau cum stai sau stă interlocutorul contează foarte mult .
- Contactul vizual determină adesea nivelul de încredere.
- Para-limbajul sau aspecte ale vocii, în afară de vorbire, cum ar fi tonul, tonul și viteza de vorbire.
- Apropierea sau spațiul personal, care determină nivelul de intimitate și care variază foarte mult în funcție de cultură;
- Expresii faciale , inclusiv zâmbetul, încruntarea și clipirea, care sunt foarte greu de controlat în mod conștient
Conștientizarea emoțională și managementul comunicării
A treia zonă de comunicare subestimată este conștientizarea emoțiilor noastre și ale celorlalți și capacitatea de a gestiona acele emoții.
Există dovezi considerabile că Inteligența Emoțională este mult mai importantă pentru succesul în viață decât ceea ce am putea numi "inteligență intelectuală". Fundamental, principiul care stă la baza diferitelor abilități care alcătuiesc inteligența emoțională este că trebuie să fii conștient și să înțelegi propriile emoții și să poți să le stăpânești, pentru a înțelege și a lucra bine cu ceilalți.
Abilități de interogare
Al patrulea domeniu în care se luptă mulți oameni este acela de a adresa întrebări.
Întrebarea este o abilitate crucială pentru a vă asigura că ați înțeles corect mesajul cuiva. De asemenea, este un mod foarte bun de a obține mai multe informații despre un anumit subiect sau pur și simplu de a începe o conversație și de a continua. Cei care au abilități bune de a pune întrebări sunt adesea văzuți ca ascultători foarte buni, deoarece tind să petreacă mult mai mult timp extrăgând informații de la alții decât difuzând propriile lor opinii.
Îmbunătățirea abilităților de comunicare este o călătorie de învățare pe tot parcursul vieții. Haideți să acordăm timp și răbdare, să nu ne oprim din a învăța și a practica o comunicare îmbunătățită cu fiecare zi.